Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023

Να σταματήσει η παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών του Ωνάσειου


 Ερώτησ

 προς τον υπουργό Υγείας

 Θέμα: Να σταματήσει η παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών που παρέχει το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο

Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), ενταγμένο στην κρατική επιχορήγηση από χρόνια και με ειδική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για παροχή προς τους ασφαλισμένους, καρδιολογικών και καρδιοχειρουργικών υπηρεσιών προς τους ασθενείς. Ασθενείς, που με διάφορους τρόπους πληρώνουν στα εξωτερικά ιατρεία για επισκέψεις, εξετάσεις, θεραπείες, αλλά και για νοσηλεία και επεμβάσεις. Μάλιστα, πρόκειται για κέντρο που συμμετέχει υποχρεωτικά στην καρδιοχειρουργική εφημερία του ΕΣΥ και χορηγεί ιατρική ειδικότητα. Ωστόσο, όσον αφορά στις νοσηλείες που αφορούν σε επεμβάσεις, το Ωνάσειο έχει επιλέξει την τακτική των λιστών εισαγωγής. Βεβαίως, οι λίστες αφορούν τις διάφορες θέσεις που υπάρχουν στο Ωνάσειο (Β1, μονόκλινα, σουίτες) και επομένως ο ασθενής καλείται να πληρώσει τη διαφορά πέρα από το νοσήλιο που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Συνέπεια αυτής της πρακτικής είναι να αναγκάζονται οι ασθενείς να πληρώνουν τη διαφορά για να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος αναμονής για την επέμβαση.

Μέχρι πρότινος, τα υλικά που χρησιμοποιούν οι χειρουργικές ομάδες για την επέμβαση (βαλβίδες, μοσχεύματα κλπ), τα ποιοτικά στοιχεία δηλαδή της νοσηλείας και των επεμβάσεων, δεν επηρεάζονταν –τουλάχιστον επίσημα- με βάση το ΚΕΝ (κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο) και τους κανονισμούς του Ωνασείου.

Τελευταία με απόφαση της Διοίκησης του Ωνασείου, επιβλήθηκε αυτός που χειρουργείται από τη λίστα με αναβάθμιση θέσης επί πληρωμή, αν απαιτούνται «καλύτερα» ποιοτικά ή τεχνολογικά υλικά - όπως βαλβίδες κλπ - με σχετική προσαύξηση, να την πληρώνει από την τσέπη του. Είναι εμφανές ότι με αυτήν την τακτική ο χρόνος αναμονής για μια εισαγωγή σε θέσεις επί πληρωμή στην πραγματικότητα ελαχιστοποιείται.

Θεωρούμε πως πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη, αντιεπιστημονική, αλλά και παράνομη απόφαση, με βάση το ιδρυτικό του Ωνασείου και τις συμβάσεις του με το ελληνικό δημόσιο. Για παράδειγμα, ασθενής που θα χειρουργηθεί για τοποθέτηση ειδικής βαλβίδας, ενταγμένος σε λίστα με μεγάλο χρόνο αναμονής, χωρίς δηλαδή επίσημα να πληρώσει από την τσέπη του, θα του τοποθετηθεί βαλβίδα που στα δυο χρόνια παθαίνει αλλοιώσεις και βλάβες, με αποτέλεσμα ο ασθενής να χρειάζεται νέο χειρουργείο.

Αυτή η απόφαση του Ωνασείου, σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις των καρδιοχειρουργικών και μεταμοσχευτικών κέντρων σε όλα τα νοσοκομεία του συστήματος υγείας, αποτελεί μια συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης που σε συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων φορτώνει το κόστος στους ίδιους τους ασθενείς και τους σπρώχνει μαζικά στους επιχειρηματίες του χώρου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:

- Να ανακληθεί ως απαράδεκτη η ανωτέρω αναφερόμενη απόφαση του Ωνασείου, που θέτει σε κίνδυνο την πορεία της υγείας των καρδιολογικών ασθενών, που χρειάζονται τοποθέτηση συγκεκριμένων υλικών κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

- Να καταργηθούν οι διάφορες λίστες με βάση τις θέσεις και να υπάρχει μια ενιαία λίστα για όλους τους ασθενείς που χρειάζονται εισαγωγή στο Ωνάσειο, δίχως καμία επιβάρυνση.

- Να καταργηθεί το καθεστώς λειτουργίας ΝΠΙΔ και το κράτος να καλύψει 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό τις ανάγκες λειτουργίας και ανάπτυξης του Ωνασείου στα πλαίσια ενός ενιαίου αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας. Με μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις ανάγκες ανάπτυξης του Ωνασείου ως ειδικού νοσηλευτικού ιδρύματος. Να ολοκληρωθεί άμεσα η ανέγερση και η λειτουργία του νέου μεταμοσχευτικού κέντρου του Ωνασείου.

- Να ενισχυθούν όλες οι καρδιοχειρουργικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων – να συσταθούν νέες με βάση και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες - σε όλη την Ελλάδα για την αναβάθμιση της περίθαλψης, την προστασία της ζωής των καρδιοπαθών.

- Να ενισχυθούν ολόπλευρα όλα τα μεταμοσχευτικά κέντρα της χώρας, οι ΜΕΘ και τα Συντονιστικά Κέντρα, ως βασική προϋπόθεση για την αύξηση των μεταμοσχεύσεων.

Οι βουλευτές

 Γιώργος Λαμπρούλης

Νίκος Αμπατιέλος

 Γιάννης Γκιόκας

Βιβή Δάγκα

 Σεμίνα Διγενή

Λιάνα Κανέλλη

Χρήστος Κατσώτης

 Αφροδίτη Κτενά

Διαμάντω Μανωλάκου 

 Χρήστος Τσοκάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου