Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023

Ο λογαριασμός


Πάνω από 25 δισ. ευρώ είναι ο λογαριασμός από φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις που βαραίνει τις λαϊκές οικογένειες μέχρι το τέλος του χρόνου, χωρίς να υπολογίζεται η αιμορραγία από τη νέα έκρηξη της ακρίβειας σε βασικά αγαθά.

Στην άλλη άκρη του νήματος βρίσκονται τα τεράστια κέρδη των ομίλων, με «χορηγό» την πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ και στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, μετατρέποντας κάθε λαϊκή ανάγκη σε πεδίο κερδοφορίας τους.

Η αντίθεση βγάζει μάτι! Την ώρα που οι εργαζόμενοι μετράνε και το ευρώ για το σούπερ μάρκετ και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι σε μεταποίηση και εμπόριο καταγράφουν καθαρά κέρδη πάνω από 6,5 δισ. ευρώ!

Ο λαός μπορεί να μην έχει ασθενοφόρα και να πεθαίνει στις καρότσες των αγροτικών, αλλά στην «άλλη όψη» του νομίσματος τα περιθώρια κέρδους των ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας αυξήθηκαν κατά 18,8% και των φαρμακοβιομηχάνων κατά 10,3%!

Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2023, τα καθαρά έσοδα των τραπεζών από τόκους αυξήθηκαν κατά περίπου 40%, ενώ άλμα καταγράφουν και τα καθαρά κέρδη. Στην άλλη μεριά της τραμπάλας, τα χρεωμένα νοικοκυριά πληρώνουν δυο και τρεις δόσεις παραπάνω τον χρόνο για τα στεγαστικά τους δάνεια.

Κι ενώ κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι περιμένουν πώς και πώς την «επενδυτική βαθμίδα», επιβεβαιώνεται ότι αυτή πατάει πάνω στην ακόμα πιο άγρια φοροληστεία του λαού και σε περικοπές κρατικών δαπανών, ακόμα και για στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες.

Γι' αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε μέσα σε μόλις ένα 7μηνο τα 3,5 δισ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από τον στόχο του προϋπολογισμού και τρεις φορές μεγαλύτερο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι!

Τα «γεμάτα κρατικά ταμεία» και η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων είναι η «εγγυητική επιστολή» για την «επενδυτική βαθμίδα». Προϋπόθεση είναι επίσης η επιτάχυνση των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης και των άλλων αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση.

Οπως για παράδειγμα το νομοσχέδιο - έκτρωμα για 16ωρη δουλειά και «συμβόλαια μηδενικών ωρών» του υπουργείου Εργασίας. Το νομοσχέδιο αποτελεί επιστέγασμα της «ευρωπαϊκής κανονικότητας», που προωθεί και θωρακίζει την ευελιξία στην εργασία για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Απ' όπου λοιπόν κι αν το πιάσει κανείς, ο χειμώνας που είναι μπροστά δεν σηκώνει καμία αναμονή για υποτιθέμενες κυβερνητικές παρεμβάσεις, με τα ψίχουλα των διάφορων pass, τα καλάθια - καπαμά και τα δήθεν «πλαφόν» στα κέρδη.

Αυτό που επιβάλλεται χωρίς καμιά καθυστέρηση, είναι να δυναμώσει η οργανωμένη λαϊκή παρέμβαση και δράση, η σύγκρουση με την πολιτική που για τα κέρδη των ομίλων τσακίζει τον λαό.

Διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις με την υπογραφή ΣΣΕ, κατάργηση όλων των αντιλαϊκών φόρων, στήριξη του εισοδήματος επαγγελματιών και φτωχών αγροτών, ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια σε Ενέργεια, καύσιμα, διατροφή, κατάργηση των πλειστηριασμών λαϊκών σπιτιών.

Ο αγώνας αυτός περνάει μέσα και από τις τοπικές εκλογές, με την καταψήφιση σε δήμους και Περιφέρειες των υποψηφίων όλων των κομμάτων που στηρίζουν την ανάπτυξη για τα συμφέροντα των λίγων, σε βάρος των δικαιωμάτων και των αναγκών της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού.

Ολων εκείνων που στέκονται απέναντι σε εργατικές - λαϊκές διεκδικήσεις, που επικαλούνται την «έλλειψη πόρων» και τις «αντοχές της οικονομίας», ενώ όλα αυτά γίνονται ...ατμός, όταν πρόκειται να χρηματοδοτήσουν έργα και προγράμματα που στηρίζουν την κερδοφορία των ομίλων, «ταράζοντας» τα λαϊκά στρώματα στη φορολογία.

Απέναντι σ' αυτήν την αντιλαϊκή ομοβροντία από κυβέρνηση, δήμους και Περιφέρειες, ο λαός μπορεί να να βγει ακόμα πιο δυνατός!

Ενισχύοντας παντού το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», εκλέγοντας περισσότερους αγωνιστές δημάρχους, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, δυναμώνοντας τη μόνη γνήσια εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, με πιο ισχυρό ΚΚΕ και στις τοπικές εκλογές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου