Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023

Σημάδια ύφεσης σε Γερμανία και Ολλανδία


Νέες δυσμενείς προβλέψεις για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της γερμανικής οικονομίας κατέγραψε πρόσφατη έρευνα του πρακτορείου «Bloomberg», αναδεικνύοντας τις πιθανότητες περαιτέρω επιδείνωσης της ύφεσης μέχρι το τέλος του 2023, κάτι που επιβεβαιώθηκε και επίσημα τον περασμένο χειμώνα.

Σε ανάλυση του πρακτορείου αναφέρεται ότι η γερμανική οικονομία θα παραμείνει στάσιμη και στο γ' τρίμηνο του 2023, ενώ στο δ' τρίμηνο εκτιμάται πως θα ενισχυθεί οριακά, μόλις κατά 0,1%, χάνοντας 0,1% για κάθε τρίμηνο σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις. Επιπλέον αναφέρεται ότι συνολικά για το 2023 η οικονομία στην «ατμομηχανή της Ευρώπης» θα συρρικνωθεί κατά 0,3%, ενώ πιθανή αλλά ισχνή ανάκαμψη δεν αναμένεται πριν το 2024 και εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 0,8% (αντί αρχικής εκτίμησης για 1%). Οι προβλέψεις αυτές «κουμπώνουν» με ανάλογες πρόσφατες προβλέψεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι η Γερμανία θα είναι η μόνη από τις χώρες του G7 που θα μπει σε ύφεση.

Παράλληλα, η τελευταία μηνιαία έκθεση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τονίζει ότι δεν αναμένεται βιώσιμη ανάκαμψη για την οικονομία της χώρας εντός του 2023, με βάση τα μακροοικονομικά στοιχεία και το επενδυτικό κλίμα.

Τις παραπάνω εκτιμήσεις και προβλέψεις επιβεβαιώνει νέα ανάλυση της «Ντόιτσε Βέλε», ότι η ύφεση στην νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών και οι σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων ακριβαίνουν τον δανεισμό για επιχειρήσεις και καταναλωτές, μειώνοντας έτσι τις προσδοκίες για νέες επενδύσεις. Στην ίδια ανάλυση επισημαίνονται και διαρθρωτικά προβλήματα της γερμανικής οικονομίας, μετά την αποτυχία του κάποτε επιτυχημένου μοντέλου που στηριζόταν στην εισαγωγή φτηνής (κυρίως ρωσικής) Ενέργειας και φτηνών πρώτων υλών, με αποτέλεσμα μεταποιητικά προϊόντα υψηλής τιμής και ανταγωνιστικών προδιαγραφών.

Θέτουν ξανά ζήτημα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης

Η Βερόνικα Γκριμ που εισηγήθηκε «δουλειά μέχρι τον τάφο»
Η Βερόνικα Γκριμ που εισηγήθηκε «δουλειά μέχρι τον τάφο»

Παράλληλα, κύμα αντιδράσεων προκαλεί η νέα πρόταση μιας εκ των λεγόμενων «σοφών της γερμανικής οικονομίας», Βερόνικα Γκριμ, να συμβαδίσει πλέον η ηλικία συνταξιοδότησης στη Γερμανία με τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν την αύξηση του προσδόκιμου ζωής των ανθρώπων - βλέπε δουλειά μέχρι τον τάφο.

Μέχρι και ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, αναγκάστηκε να δηλώσει ότι «πέντε δεκαετίες δουλειάς αρκούν». Κατά τ' άλλα, πρόβαλε και πάλι τα περί «πράσινων επενδύσεων» που θα συμβάλουν στην «ανανέωση της ανάπτυξης».

Σε πορεία ύφεσης βρίσκεται και η Ολλανδία. Χτες η στατιστική αρχή ανακοίνωσε μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2023, μετά από εκείνη κατά 0,4% που προηγήθηκε στο πρώτο τρίμηνο.

Αύξηση επιτοκίων στη Ρωσία

Την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 3,50% αποφάσισε χτες η ρωσική Κεντρική Τράπεζα, σε μια προσπάθεια να σταματήσει τη μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου έναντι του δολαρίου.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη το επιτόκιο έφτασε στο 12% και το ρούβλι είδε τα κέρδη του να μειώνονται, αν και παραμένει αρκετά πάνω από τα χαμηλότερα επίπεδα που είχαν καταγραφεί το πρώτο διάστημα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Αργότερα χτες το βράδυ μεταδόθηκε είδηση για έκτακτη σύνοδο στο Κρεμλίνο παρουσία του Προέδρου Βλ. Πούτιν, προκειμένου να ακούσει τις προτάσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για να σταματήσει η συναλλαγματική αποδυνάμωση του ρουβλίου. Στο τραπέζι αναμενόταν να πέσουν και προτάσεις ακόμα και για capital control.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου