Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023

Συνάντηση κορυφής για ενίσχυση της συνεργασίας, με το «βλέμμα» στην Κίνα


 ΗΠΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

 Η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα θα συζητηθεί στην τριμερή συνάντηση που θα έχει αύριο ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Γιουν Σουκ Γέολ, και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα, στο Καμπ Ντέιβιντ (θερινή προεδρική κατοικία στις ΗΠΑ).

Δημοσίευμα του πρακτορείου «Reuters» σημείωνε την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον σχετικά με τις κινήσεις της Σεούλ και του Τόκιο για την ενίσχυση των σχέσεών τους (παρά τις διμερείς διαφορές που διατηρούνται), με φόντο τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αναβαθμίσουν τις συμμαχίες τους στην περιοχή, απέναντι στην Κίνα.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Αμι Μπέρα σε εκδήλωση του CSIS (Κέντρο για τις Στρατηγικές και Διεθνείς Μελέτες) είπε ότι υπάρχουν προσδοκίες για «διακριτά αποτελέσματα» στη συνάντηση, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας στο οικονομικό μέτωπο, «είτε αυτό αφορά τον τομέα των ημιαγωγών (...) είτε τους τομείς της καθαρής Ενέργειας και της ηλεκτροκίνησης». Πρόσθεσε δε ότι σε επαφές των τριών πλευρών προχωρούν και συνομιλίες για «κοινή εξερεύνηση στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο «αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες να δεσμευτούν με μια πιθανή ιαπωνο-νοτιοκορεατική κοινοπραξία» στον τομέα των εφοδιαστικών αλυσίδων. Συμπλήρωσε ότι η Νότια Κορέα θα έπρεπε να εμπλακεί κι αυτή στις διαπραγματεύσεις των άλλων δύο για τη διασφάλιση σπάνιων γαιών που αξιοποιούνται σε πολλούς τομείς των νέων τεχνολογιών.

Παράλληλα, αμερικανικά και ιαπωνικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης, Ιαπωνία και ΗΠΑ είναι πιθανό να οριστικοποιήσουν συμφωνία για κοινή ανάπτυξη υπερηχητικού συστήματος αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων, με αναφορές στην πιθανή μελλοντική «ανάγκη αντιμετώπισης» Ρωσίας, Κίνας και Βόρειας Κορέας.

Νέα επίσκεψη Ταϊβανέζου αξιωματούχου στις ΗΠΑ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, πραγματοποιήθηκε νέα επίσκεψη στελέχους της ηγεσίας της Ταϊβάν στις ΗΠΑ.

Ο Ταϊβανέζος αντιπρόεδρος Γουίλιαμ Λάι βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, επισήμως στο πλαίσιο ταξιδιού στην Παραγουάη για να παραστεί στην ορκωμοσία του νέου Προέδρου της χώρας.

Στη Νέα Υόρκη ο Λάι συμμετείχε σε εκδήλωση με Αμερικανοταϊβανέζους, δηλώνοντας ότι «αν είναι ασφαλής η Ταϊβάν είναι ασφαλής και ο κόσμος, αν είναι ασφαλές το Στενό» ανάμεσα στο νησί και στην κινεζική ενδοχώρα «τότε είναι ασφαλής και ο κόσμος».

«Δεν πρέπει να φοβηθούμε και να οπισθοχωρήσουμε εξαιτίας της αυξημένης απειλής από τον αυταρχισμό», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην Κίνα.

Ο Λάι θεωρείται φαβορί για τη θέση του Προέδρου της Ταϊβάν στις εκλογές του Γενάρη. Κατά την επιστροφή του από την Παραγουάη αναμένεται να σταματήσει ξανά στις ΗΠΑ, στο Σαν Φρανσίσκο.

Εντονη ήταν η αντίδραση του Πεκίνου στη νέα επίσκεψη Ταϊβανέζου αξιωματούχου στις ΗΠΑ.

Το κινεζικό ΥΠΕΞ κατήγγειλε τις συναντήσεις με «αυτονομιστές που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» και κατηγορεί ειδικά τον Λάι ότι «εμμένει πεισματικά στην αυτονομιστική θέση της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν και είναι απολύτως ταραχοποιός». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου επανέλαβε ότι η Ταϊβάν βρίσκεται στον «πυρήνα των βασικών συμφερόντων της Κίνας» και ότι ο λόγος για την αύξηση της έντασης στο Στενό είναι το ότι προσπαθεί «να στηριχτεί στις ΗΠΑ για να επιδιώξει την ανεξαρτησία της», καταλήγοντας: «Η Κίνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα λάβει αποφασιστικά και σθεναρά μέτρα για να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα».

Ανησυχία των ΗΠΑ για τις σχέσεις Μόσχας - Πιονγιάνγκ

Την ανησυχία που προκαλεί στις ΗΠΑ το σχέδιο της Ρωσίας να ενισχύσει τη συνεργασία της με τη Βόρεια Κορέα περιέγραψε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ, με αφορμή επιστολή του Βλ. Πούτιν στον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης της Κορέας από την ιαπωνική κατοχή.

«Οποιοδήποτε είδος συνεργασίας για την ασφάλεια ή συμφωνίας για τα όπλα μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας αναμφίβολα θα παραβιάσει σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο Πατέλ.

Από τη μεριά του ο Κιμ Γιονγκ Ουν τόνισε «την ανάγκη να συνεχιστεί η ανάπτυξη της στρατηγικής και τακτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο KCNA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου