Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Ιγκόρ Σικόρσκι


 Στις 25 Μαΐου 1889 γεννιέται ο εφευρέτης του ελικοπτέρου Ιγκόρ Σικόρσκι, στο Κίεβο της τότε Σοβιετικής Ένωσης (σημερινή Ουκρανία) ως το νεότερο από τα 5 παιδιά του καθηγητή ψυχολογίας και αριστοκρατικής καταγωγής Ιβάν Σικόρσκι και της γιατρού συζύγου του. Ένα από τα πρώτα πράγματα που χαράχτηκαν στη μνήμη του πιτσιρικά ήταν οι διηγήσεις της μητέρας του για τις απόπειρες του Λεονάρντο ντα Βίντσι να σχεδιάσει μια πρώιμη πτητική μηχανή!

Το όνειρο των πτήσεων συνόδευε λοιπόν τον Ιγκόρ σε όλη του την παιδική ηλικία και τα κατάφερε.  Έγινε κατασκευαστής αεροπλάνων, από τους πρώτους αεροναυπηγούς. Τριάντα χρόνια μετά το κατόρθωμα των αδελφών Ράιτ. και έπειτα από πολλές αποτυχίες και ακόμα περισσότερους πειραματισμούς, ο Σικόρσκι κατόρθωσε να πετάξει με το πρώτο πλήρως λειτουργικό ελικόπτερο που έβλεπε ποτέ ο κόσμος, το περίφημο σήμερα VS-300. Τα ελάχιστα εκατοστά που εγκατέλειψε το έδαφος ήταν ικανά να του χαρίσουν τον τίτλο του εφευρέτη του ελικοπτέρου!

Σπούδασε στη Ναυτική Σχολή της Πετρούπολης και στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο του Κιέβου. Από το 1908 ως το 1911 κατασκεύασε δύο ελικόπτερα (που δεν πέταξαν). Το 1910 πέταξε το πρώτο αεροπλάνο πού κατασκεύασε, τύπου Σ‑2. Το 1911 πήρε πτυχίο πιλότου. Από το 1912 ως το 1914 κατασκεύασε αεροπλάνα διαφόρων τύπων, θέτοντας τις βάσεις για την κατασκευή πολυκινητήριων αεροσκαφών. Το 1919 μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όπου το 1923 ίδρυσε αεροπορική εταιρεία. Από το 1939 επιδόθηκε σχεδόν αποκλειστικά στο σχεδιασμό και την κατασκευή ελικοπτέρων με έναν έλικα που είχαν μεγάλη επιτυχία.

ΗρακλήςΚακαβάνης

2 σχόλια:

  1. φασιστοειδή ήταν ή μόνο εγω το βλέπω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ηρακλή, έτσι, που τώγραψες ("...στο Κίεβο της τότε Σοβιετικής Ένωσης ...") (σημερινή Ουκρανία), φαίνεται σαν να υπήρχε το 1889 ...Σοβιετική Ενωση!
    Μάλλον "της τότε Ρωσσίας" θα ήθελες να πεις, αν στέκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου