Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Το τίμημα


Την αποστολή αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς σχεδιάζουν οι ΗΠΑ, για να ενισχύσουν την αεράμυνα της Ουκρανίας, καθώς η σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας έχει περάσει σε νέα, πιο οξυμένη φάση. Αν και με αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, εντείνεται η αμερικανική στήριξη στην κυβέρνηση Ζελένσκι με σύγχρονο πολεμικό υλικό, δρομολογώντας ανάλογες αποφάσεις και από τους Ευρωπαίους «εταίρους» στο ΝΑΤΟ.

Ηδη η Ισπανία έχει δηλώσει ότι θα στείλει στην Ουκρανία τέσσερα τέτοια αντιαεροπορικά συστήματα, υλοποιώντας το «γράμμα» και το «πνεύμα» του πρόσφατου ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου για αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Θυμίζουμε ότι το ψήφισμα - πολεμικό παραλήρημα επικυρώνει και επικροτεί την απόφαση της ΕΕ και των κρατών - μελών να «αυξήσουν μαζικά τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία», ζητά τη συγκρότηση «ενός μηχανισμού στρατιωτικής βοήθειας μέσω εκμίσθωσης και δανεισμού», ενώ καλεί σε συντονισμό τις κυβερνήσεις έως και για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

Από αυτό το «κάδρο» δεν θα μπορούσε να λείπει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία από την πρώτη μέρα αυξάνει σταθερά τη συμμετοχή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και πρωτοστατεί στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό απέναντι στη Ρωσία.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στήριξαν το κατάπτυστο και επικίνδυνο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, δίνοντας το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί την αποστολή επιπλέον πολεμικού υλικού και όχι μόνο. Ηδη τα πρώτα τεθωρακισμένα είναι καθ' οδόν προς το μέτωπο του πολέμου.

Και έπεται συνέχεια: Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι συζήτησε για επιπλέον πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, με τον ομόλογό του να συμπληρώνει ότι η χώρα του έχει ανάγκη από αντιαεροπορική προστασία απέναντι στα ρωσικά αεροσκάφη και drones.

Ιδιο ήταν το θέμα της συζήτησης και ανάμεσα στον Ελληνα πρωθυπουργό και στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Α. Μπλίνκεν, το βράδυ της Δευτέρας. Οπως ανακοινώθηκε, συζήτησαν για τον «στενό συντονισμό» της στήριξης των δύο κρατών - και συνολικότερα του ΝΑΤΟ - στην Ουκρανία.

Ανεξάρτητα από το κατά πόσο σε αυτήν τη φάση η συζήτηση περιλαμβάνει και τη μεταφορά των S-300 από την Κρήτη στην Ουκρανία, το βέβαιο είναι ότι εξελίσσεται ήδη η επόμενη φάση της ελληνικής εμπλοκής στον πόλεμο, με την αποστολή και επιπλέον πολεμικού υλικού.

Και δεν είναι μόνο αυτό: Η Ελλάδα και ειδικότερα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αναδεικνύεται σε βασικό κόμβο προώθησης της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, παίζοντας έτσι σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων.

Χρησιμοποιείται επίσης κατά κόρον για τη μεταφορά ΝΑΤΟικών δυνάμεων στα «μετόπισθεν» του πολέμου, κυρίως στη Ρουμανία.

Μια σημαντική λεπτομέρεια: Τμήμα της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που επιχειρεί αυτές τις μέρες στα σύνορα Ρουμανίας - Ουκρανίας, προωθήθηκε εκεί μέσω Αλεξανδρούπολης.

Κατά τη σύντομη παραμονή της στη Θράκη, μάλιστα, συμμετείχε σε συνεκπαίδευση με τμήματα του ελληνικού στρατού στην Ξάνθη.

Είναι η μεραρχία για την οποία εκφράζονται ανοιχτά ανησυχίες ότι θα αποτελέσει την «αιχμή του δόρατος» μιας ενδεχόμενης άμεσης εμπλοκής των ΗΠΑ στον πόλεμο με τη Ρωσία επί ουκρανικού εδάφους.

Πάνω από 4.500 Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές σταθμεύουν περίπου 5 χιλιόμετρα από τα ρουμανο-ουκρανικά σύνορα και, σύμφωνα με δηλώσεις των διοικητών τους σε ξένα δίκτυα, «αν υπάρξει στρατιωτική κλιμάκωση ή επίθεση στο ΝΑΤΟ, είναι πλήρως έτοιμοι να περάσουν τα σύνορα και να εισέλθουν στο έδαφος της Ουκρανίας».

Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να αδιαφορεί ή να κοιμάται ήσυχος με τις εξελίξεις στο μέτωπο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και το βάθεμα της ελληνικής εμπλοκής σ' αυτόν, και γενικότερα στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό.

Η χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, αναβαθμίζει ολοένα και περισσότερο τη βαρύτητά της στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, εκθέτοντας τον λαό σε πολύ μεγάλους κινδύνους.

«Οι καιροί ου μενετοί»! Ο λαός δεν πρέπει να δεχτεί να τον μετατρέπουν σε θύτη άλλων λαών, την ώρα που ο ίδιος γίνεται στόχος των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Το τίμημα από την εμπλοκή στον πόλεμο να το πληρώσουν η αστική τάξη και τα κόμματά της. Τιμωρός τους να γίνει με την πάλη του ο ίδιος ο λαός!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου