Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Λογική και αυτονόητη επιλογή το ΚΚΕ!


 Πόσες παραπάνω κατακτήσεις δικαιωμάτων, εμπόδια σε μέτρα που στρέφονται ενάντια στο δικαίωμα στη μόρφωση, θα είχαμε με πιο ισχυρό ΚΚΕ στη Βουλή και στο κίνημα;

Ισχυρός ο λαός και οι νέοι, ισχυρό ΚΚΕ, για να είναι όσο το δυνατόν πιο αδύναμη η κυβέρνηση που θα διαχειριστεί το πρόγραμμα της επόμενης μέρας, που σημαίνει:

- παγωμένους και παρατημένους χώρους Εκπαίδευσης, γιατί πρέπει να γίνουν θυσίες για να αντιμετωπιστεί η καπιταλιστική κρίση που κυοφορείται,

- ελλείψεις εκπαιδευτικών παντού, γιατί τα όποια χρήματα για την Παιδεία διοχετεύονται με κριτήριο το τι περισσεύει, τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων,

- πτυχία - κορνίζες, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, γιατί όλες οι κυβερνήσεις συμφωνούν και υλοποιούν την πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση μιας τεράστιας αγοράς προσόντων, όπου οι νέοι και οι νέες θα κυνηγούν συνεχώς πιστοποιήσεις και το πτυχίο απλά θα αποδεικνύει κάποιες γνώσεις.

Οσο γα τις δυνάμεις εκείνες στην Εκπαίδευση που επιχειρούν να «βγάλουν λάδι» τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για ένα δήθεν «μικρότερο κακό», τα γεγονότα είναι πεισματάρικα.

Ας τα πουν αυτά στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που έφαγαν ξύλο και χημικά και από ΝΔ και από ΣΥΡΙΖΑ, όταν διεκδικούσαν το αυτονόητο: Δουλειά με σταθερότητα, για να είναι και σταθερή η παιδαγωγική σχέση με τους μαθητές τους. Αυτό δηλαδή που παλεύει μέσα κι έξω από τη Βουλή το ΚΚΕ.

Ας τα πουν στους εκπαιδευτικούς που έχουν χάσει απ' όλες τις κυβερνήσεις σχεδόν το μισό τους εισόδημα, με τη φοροληστεία, τη μισθολογική καθήλωση, το κόψιμο των Δώρων, που αναπληρώνουν συνεχώς τον εαυτό τους και βρίσκονται σε ομηρία.

Το ΚΚΕ απευθύνεται στους εκατοντάδες χιλιάδες γονείς που ασφυκτιούν από την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, την ίδια στιγμή που τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού προέρχονται κατά 95% από τις τσέπες τους, αλλά δεν επιστρέφουν ποτέ σε αυτούς και τις ανάγκες τους. Αυτό δηλαδή που παλεύει μέσα κι έξω από τη Βουλή το ΚΚΕ.

Απευθύνεται στους χιλιάδες μαθητές που φώναξαν μέσα στην πανδημία «η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία», που ζουν σε ένα ανταγωνιστικό σχολικό περιβάλλον που καταπνίγει τη δημιουργικότητα και τις αναζητήσεις τους και οι νόμοι Γαβρόγλου και Κεραμέως τους ορθώνουν ολοένα και πιο μεγάλα εμπόδια στο δικαίωμα στη μόρφωση και που διεκδικούν ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει. Αυτό ακριβώς δηλαδή που παλεύει μέσα κι έξω από τη Βουλή το ΚΚΕ.

Απευθύνεται στους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που είδαν κλειστές σχολές αλλά ανοιχτές επιχειρηματικές δομές εντός ΑΕΙ μέσα στην πανδημία και διεκδίκησαν να γίνουν «φοιτητές ξανά». Που ζητούν το πτυχίο να έχει επαγγελματικό αντίκρισμα και να μην είναι ένα χαρτί - προσόν ανάμεσα στα πολλά. Αυτό ακριβώς δηλαδή που παλεύει μέσα κι έξω από τη Βουλή το ΚΚΕ.

Ολα αυτά τα λογικά και αυτονόητα για τις νέες και τους νέους, για να γίνουν πραγματικότητα πρέπει να «μπει χέρι» στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Για να ανοίξει δηλαδή ο δρόμος για να ζήσουμε καλύτερα, για να γλιτώσουμε από τα χειρότερα, πρέπει να πληρώσουν οι λίγοι, το κεφάλαιο.

Το ΚΚΕ ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει η αγωνία να γίνει κάτι σήμερα.

Αλήθεια όμως: Πότε έγινε έστω αυτό το κάτι καλύτερο στις σημερινές συνθήκες;

Μήπως δεν έγινε με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές στην κοινή πάλη με άλλους τίμιους αγωνιστές; Αυτό το κάτι να γίνει σήμερα, έχει τη σφραγίδα των αγώνων και δεν έχει χαριστεί από καμία κυβέρνηση, από κανέναν δήθεν σωτήρα. Εχει τη σφραγίδα της διεκδίκησης των σύγχρονων πραγματικών αναγκών και όχι τις «αντοχές των κερδών των λίγων».

Ετσι κερδήθηκαν η καθυστέρηση της Τράπεζας Θεμάτων αλλά και ο μετριασμός των εμποδίων που έθετε με μεγαλύτερη ελευθερία των εκπαιδευτικών να βάζουν αυτοί τα θέματα. Ετσι έμεινε στα χαρτιά η κατάργηση των επαναληπτικών πανελλαδικών. Ετσι έμεινε στον πάγο ο νόμος για περιορισμένες επιλογές στο μηχανογραφικό.

Ετσι ακυρώθηκε στην πράξη η είσοδος της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Ετσι αυξήθηκαν οι δικαιούχοι δωρεάν στέγασης, εγκρίθηκαν άμεσα οι μετεγγραφές, μπήκε φρένο στις διαγραφές φοιτητών. Ετσι κερδήθηκε τα συγγράμματα να παραμείνουν δωρεάν, να γίνει εμβόλιμη εξεταστική σε πολλά ΑΕΙ. Να παραμείνουν δωρεάν δεκάδες μεταπτυχιακά, παρά τις διατάξεις του νέου νόμου που τα καταργούσαν.

Ετσι κέρδισαν οι σπουδαστές των ΙΕΚ να πληρώνονται επιτέλους για την πρακτική άσκηση, να παίρνουν πάσο, να παίρνουν οι σπουδαστές από την επαρχία επίδομα στέγασης. Ετσι κερδήθηκε το επίδομα των 800 ευρώ για τους εργαζόμενους σπουδαστές μέσα στην πανδημία!

Ετσι αποτράπηκαν συγχωνεύσεις και κλεισίματα σχολείων, έτσι κερδήθηκε ο διορισμός χιλιάδων εκπαιδευτικών, έτσι μπήκε φρένο στην κάμερα στην τάξη.

Ο κόσμος της Εκπαίδευσης μπορεί και μπροστά στις βουλευτικές εκλογές να αξιοποιήσει την ψήφο του, θέτοντας το ίδιο ακριβώς κριτήριο που έθεσε και σε μια σειρά μάχες, εκλογικές και μη, στους χώρους που ζει και σπουδάζει: Πώς θα αναγκάσει τον όποιο επίδοξο υπουργό Παιδείας και κάθε κυβέρνηση να σκέφτεται δυο και τρεις φορές την επιβολή αντιδραστικών μέτρων.

Να συνεχίσει τα θετικά βήματα αλλαγής των συσχετισμών στα σωματεία, στους συλλόγους φοιτητών, στα ΙΕΚ, στα σχολεία, στους συλλόγους γονέων, ψηφίζοντας με τον ίδιο τρόπο και για τη Βουλή: Τους κομμουνιστές. Για να είναι δυνατό το Κόμμα που στάθηκε δίπλα τους και όχι δυνατά τα κόμματα που στάθηκαν απέναντί τους.

Γιατί και σε ό,τι αφορά το δικαίωμα στη μόρφωση του λαού, πρέπει να λυθεί με τον λαό πρωταγωνιστή. Για να ανοίξει ο δρόμος για εκείνη την εξουσία και διακυβέρνηση - τη μοναδική στην οποία θα συμμετάσχει το ΚΚΕ - η οποία από την πρώτη στιγμή θα παίρνει μέτρα ώστε κανείς να μην αποκλείεται από την Εκπαίδευση, όλοι να στηρίζονται και να αξιοποιούνται σχεδιασμένα με τις γνώσεις τους και τα πτυχία τους (που δεν θα είναι προσόντα, αλλά θα εξασφαλίζουν την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα) για να συμβάλουν στο κοινωνικό σύνολο. Μια πρόταση εξουσίας που θα καταργεί το εμπόριο Παιδείας και θα ικανοποιεί την ανάγκη για μόρφωση και για επαγγελματική εκπαίδευση, αναβαθμισμένα, καθολικά και δωρεάν.

 Το αντιλαϊκό κράτος έχει συνέχεια και στην παιδεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου