Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023

Δηλώνει έτοιμη για «κοινά σημεία συνεννόησης»

Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ» ετοιμάζεται για νέα επιχείρηση στη Μεσόγειο

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

«Επιδιώκουμε την ανάμειξή μας σε πολλά κρίσιμα θέματα», δήλωσε ο Ερντογάν, εκφράζοντας πάλι ετοιμότητα για νέα παζάρια

Νέο σήμα για περαιτέρω όξυνση του παζαριού στέλνει η τουρκική κυβέρνηση, καθώς η πρόσφατη Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία επιβεβαίωσε ότι οι εξελίξεις σε Αιγαίο - Κυπριακό - Ανατολική Μεσόγειο θα βρεθούν στο επίκεντρο ευρύτερων παζαριών για τη «συνοχή» της λυκοσυμμαχίας και την αναβάθμισή της έναντι Ρωσίας και Κίνας.

Μιλώντας στη 14η Σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων ο Ρ. Τ. Ερντογάν, αφού σημείωσε ότι «η Τουρκία έχει γίνει μια χώρα "playmaker", που έχει αφήσει το στίγμα της στις διεθνείς σχέσεις, επιδιώκει την ανάμειξή της σε πολλά κρίσιμα θέματα και η στάση της παρακολουθείται στενά», υποστήριξε πως «δεν επιδιώκουμε να τσακωθούμε με κανέναν. Προσπαθούμε να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τον αριθμό των φίλων μας» και συνέχισε ως εξής:

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί με κανέναν, ειδικά με τους γείτονές μας. Είμαστε έτοιμοι να βρούμε ένα κοινό σημείο. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας γύρω από τη χώρα μας. Ο διάλογος και η διπλωματία θα είναι τα δύο σημαντικότερα εργαλεία μας για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Αναδεικνύοντας δε ότι η τουρκική αστική τάξη θα παζαρέψει τον ρόλο της σε μια σειρά μέτωπα προκειμένου να διασφαλίσει ανταλλάγματα για τη γεωπολιτική της αναβάθμιση, ο Ερντογάν ηγέτης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει: «Η Τουρκία, που βρίσκεται στην καρδιά τριών ηπείρων, δεν μπορεί να παρακολουθεί τα γεγονότα από τις κερκίδες. Είναι υποχρέωσή μας να βρισκόμαστε στο γήπεδο. Παρεμβαίνουμε στα γεγονότα της περιοχής μας, θέτοντας στο επίκεντρο την Τουρκία».

Διατηρώντας άλλωστε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, και ενώ η Αγκυρα δεν παύει λεπτό να περηφανεύεται για την τεράστια αναβάθμιση της πολεμικής της μηχανής, συμπλήρωσε ότι «προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της Τουρκίας χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα της διπλωματίας, στοιχεία σκληρής και ήπιας ισχύος. Το να είμαστε ενεργοί στο πεδίο και στο τραπέζι δεν είναι για μας επιλογή, αλλά υποχρέωση. Οπως δεν επιδιώκουμε την ένταση, έτσι δεν ενδίδουμε και σε πιέσεις, υπομονετικά και έντιμα. Μας ενδιαφέρει η προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας».

Οι επισημάνσεις Ερντογάν έρχονται σε μια περίοδο που αναμένεται αναθέρμανση των διεργασιών στα Ελληνοτουρκικά αλλά και στο Κυπριακό, ενόψει και των συναντήσεων που γίνονται κάθε χρόνο στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Κυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι την άλλη βδομάδα είναι πιθανό να έρθει στο νησί χαμηλόβαθμος εκπρόσωπος του ΟΗΕ, καθώς διερευνώνται περιθώρια επανέναρξης και των επίσημων συνομιλιών στο Κυπριακό.

Ρωσικές διπλωματικές υπηρεσίες στα Κατεχόμενα

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στην Κύπρο, μιλώντας στο πρακτορείο TASS, είπε ότι - ξεκινώντας από την κατεχόμενη Λευκωσία - η ρωσική πρεσβεία θα αρχίσει σύντομα να παρέχει προξενικές υπηρεσίες στο ψευδοκράτος, για να προσθέσει ότι ήδη αντίστοιχες υπηρεσίες παρέχουν και οι διπλωματικές αποστολές πολλών άλλων χωρών: ΗΠΑ, Βρετανίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Γαλλίας.

Την εξέλιξη επιβεβαίωσε με ανάρτησή της στο Facebook και η ίδια η ρωσική πρεσβεία, χαρακτηρίζοντας «αντικειμενικό, αδιαμφισβήτητο γεγονός» το ότι ένας σημαντικός αριθμός Ρώσων - έως και δεκάδες χιλιάδες - ζουν στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου και «χρειάζονται προξενική φροντίδα και βοήθεια σε μια σειρά καθημερινών ζητημάτων και την προστασία των νόμιμων συμφερόντων τους».

Στην τοποθέτηση της ρωσικής πρεσβείας παρέπεμψε και το κυπριακό ΥΠΕΞ, κάνοντας ωστόσο λόγο για «προσωρινές διευθετήσεις» και «διευκόλυνση προξενικής αρωγής σε Ρώσους υπηκόους που διαμένουν παράνομα στα κατεχόμενα, σε περιπτώσεις εκτάκτων περιστατικών». Πρόσθεσε δε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία βρισκόταν και βρίσκεται σε διαβούλευση με τη Ρωσική Ομοσπονδία προς εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης αυτού του ενδεχομένου, κατά τρόπο που να συνάδει με τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Να σημειωθεί ότι η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία διατηρεί κι αυτή «πτέρυγα στη βόρεια Λευκωσία» (γνωστή και ως «βόρειο τμήμα» της πρεσβείας), που όμως δεν εξυπηρετεί για όλες τις υπηρεσίες (π.χ. έκδοση βίζα).

Στη Μεσόγειο το «Αμπντουλχαμίντ»

Ολα αυτά ενώ χτες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα κατευθυνθεί στην Ανατολική Μεσόγειο το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν».

Οι ημερομηνίες της αποστολής προς το παρόν δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Μέχρι χτες το γεωτρύπανο ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας στη νότια Τουρκία, απέναντι από την κυπριακή χερσόνησο της Καρπασίας. Στο ίδιο λιμάνι ήταν αγκυροβολημένο και το σκάφος υποστήριξης του «Αμπντουλχαμίντ», «Kutsi Ilhan», ενώ πορεία προς αυτό είχε και το άλλο σκάφος υποστήριξης, «Aybuke». Με Navtex που εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές, δεσμεύτηκε περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ρόδου, για έρευνες από τις 10 Αυγούστου 2023 μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου 2024.

Η πρώτη αποστολή του γεωτρύπανου είχε γίνει τον Αύγουστο του 2022. Ο απόπλους του είχε συνοδευτεί από μεγάλη φιέστα της κυβέρνησης Ερντογάν, με τον Τούρκο ηγέτη να κάνει λόγο για «το σύμβολο του νέου οράματος της Τουρκίας στον τομέα της Ενέργειας» και συνεργάτες του να μιλούν για ένα Αιγαίο που «πρέπει να είναι θάλασσα φιλίας και τα πλούτη να μοιράζονται».

Τέλος, το παζάρι «τρέχει» αμείωτα και όσον αφορά τις οικονομικές σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία και ΕΕ.

Μετά από διαδικτυακή συνάντηση που είχαν ο υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας Ουμέρ Μπολάτ και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, οι δύο πλευρές συμφώνησαν «σε έναν κοινό οδικό άξονα για τη νέα περίοδο».

Θυμίζοντας ότι η Τουρκία αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της ΕΕ, σχετικά τουρκικά δημοσιεύματα τόνιζαν ότι πέρυσι ο όγκος του διμερούς εμπορίου έφτασε στα επίπεδα - ρεκόρ των 200 δισ. δολαρίων, αλλά και ότι μόνο το πρώτο 7μηνο του 2023 η ΕΕ απορρόφησε πάνω από το 40% (!) των εξαγωγών της Τουρκίας.

Ο Μπολάτ σε ανάρτησή του ξεχώρισε ως θέμα διμερών συνομιλιών τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ενωσης και «τότε θα είμαστε σε στενή επαφή για ισχυρό διάλογο σε όλους τους τομείς του μεταξύ μας εμπορίου». Ο δε Ντομπρόβσκις χαρακτήρισε τη συζήτηση «εποικοδομητική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου