Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023

«Συγκρούσεις»...και ισοδύναμα


Ως ...«μετωπική σύγκρουση» με τις εταιρείες - αναδόχους των αυτοκινητοδρόμων παρουσιάζει η κυβέρνηση τη στάση της απέναντι στην πρόθεση των τελευταίων να αυξήσουν κατά 12% τα διόδια από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Θυμίζουμε ότι τέτοιες «συγκρούσεις» διαφημίζονταν με δελτία Τύπου και πριν μερικούς μήνες, με τον τότε υπουργό Υποδομών να ανακοινώνει ότι οι αυξήσεις που προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης αναστέλλονται, χωρίς να αποκαλύπτει τα ανταλλάγματα που δόθηκαν στους παραχωρησιούχους.

Οι εταιρείες επανέρχονται τώρα, επικαλούμενες τον υψηλό πληθωρισμό, και ανακοινώνουν αυξήσεις από τον ερχόμενο μήνα. Το υπουργείο, από την πλευρά του, τους καλεί να συνεχίσουν το παζάρι, με τον αρμόδιο υπουργό να δηλώνει ότι «θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα αναστολής» των αυξήσεων.

Πού βρίσκεται το «ζουμί»; Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η «λύση» που συζητούσε η κυβέρνηση τον περασμένο Οκτώβρη, για να αποφύγει έκρηξη της λαϊκής δυσαρέσκειας από μια ενδεχόμενη αύξηση των διοδίων εν μέσω γενικευμένης ακρίβειας, ήταν να παρατείνει τις συμβάσεις παραχώρησης των δρόμων ή άλλα «ισοδύναμα» μέτρα. Οι εταιρείες, δηλαδή, χωρίς να βάλουν ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους, θα συνέχιζαν να εισπράττουν διόδια με καθαρό κέρδος ή θα τους γίνονταν άλλου είδους «διευκολύνσεις», που θα τις κάλυπτε ο κρατικός προϋπολογισμός.

Αν και δεν μάθαμε τι περιείχε τελικά το «deal» κυβέρνησης - παραχωρησιούχων, είναι βέβαιο ότι η όποια χασούρα από τη μη αύξηση των υπέρογκων διοδίων φορτώθηκε από άλλη τσέπη στην καμπούρα του λαού. Αυτό έχει στο μυαλό του και ο σημερινός υπουργός, Χρ. Σταϊκούρας, όταν λέει ότι «θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα» στα παζάρια με τους ομίλους, κοροϊδεύοντας κατάμουτρα τα λαϊκά στρώματα που στενάζουν από την ακρίβεια και πληρώνουν «χρυσάφι» τα διόδια.

Μία και μόνη λύση απαντάει στα πραγματικά τους συμφέροντα και στον εμπαιγμό κυβέρνησης - παραχωρησιούχων: Να καταργηθούν εδώ και τώρα όλα τα διόδια!

 «Σημαντική αύξηση των διοδίων» αποφάσισαν οι όμιλοι που τα εκμεταλλεύονται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου