Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023

Νέα μεγάλα πακέτα στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου δρομολογούν οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους


 Στο προσκήνιο τα «στρατηγικά διακυβεύματα» της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία και τα «μηνύματα» στην Κίνα

 Νέα μεγάλα πακέτα στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου δρομολογούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, ενώ εν μέσω προβληματισμών για τα πενιχρά αποτελέσματα της ουκρανικής αντεπίθεσης που στήριξαν με κάθε τρόπο - με σύγχρονους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, εκπαίδευση δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών στρατιωτών, στρατιωτικές πληροφορίες κ.ά. - αυξάνονται οι τοποθετήσεις αξιωματούχων του ευρωατλαντικού μπλοκ για τα στρατηγικά διακυβεύματα και τις προεκτάσεις της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία και συνολικότερα στην Ανατολική Ευρώπη.

Μεταξύ των νέων σχεδίων εξοπλισμού του Κιέβου που βρίσκονται στο τραπέζι ξεχωρίζουν οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς και η παροχή σύγχρονων ΝΑΤΟικών μαχητικών αεροσκαφών, με στόχο την ικανότητα για πλήγματα βαθιά πίσω από τις γραμμές του μετώπου, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τους κινδύνους περαιτέρω κλιμάκωσης και επέκτασης της σύγκρουσης.

Σε ένα τέτοιο φόντο κι ενώ μαίνονται αιματηρές μάχες στην ανατολική και νότια Ουκρανία αλλά και χτυπήματα σε ρωσικά εδάφη, οι ουκρανικές αρχές διέταξαν χτες την εκκένωση δεκάδων οικισμών στην περιοχή του Κουπιάνσκ, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να ανακαταλάβουν περιοχές στην περιφέρεια του Χαρκόβου, που έχασαν πέρσι το φθινόπωρο.

ΗΠΑ: Αίτημα Μπάιντεν για νέο πακέτο 24 δισ. δολαρίων

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με χτεσινή επιστολή του ζητά από το Κογκρέσο να παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση περίπου 24 δισ. δολαρίων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Από αυτό το ποσό, περίπου 13 δισ. δολάρια αφορούν σε πρόσθετη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου: Τα 9,5 δισ. δολάρια για αποστολή εξοπλισμών στην Ουκρανία και αναπλήρωση των αποθεμάτων του Πενταγώνου και τα 3,6 δισ. δολάρια για τις άλλες μορφές στρατιωτικής στήριξης (στρατιωτικές πληροφορίες, εκπαίδευση κ.ά.).

Το αίτημα περιλαμβάνει επίσης χρηματοδότηση 8,5 δισ. δολαρίων για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) για την παροχή οικονομικής στήριξης και βοήθειας για την «ασφάλεια» στην Ουκρανία, καθώς και 3,3 δισ. δολάρια μέσω του υπουργείου Οικονομικών, για την χρηματοδότηση υποδομών σε χώρες που επηρεάζονται από τη ρωσική εισβολή, ώστε να μην χρειάζεται να βασίζονται σε «καταναγκαστική» χρηματοδότηση μέσω Κίνας...

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι το νέο αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν καλύπτει μόνο το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2024.

Τον περασμένο Δεκέμβρη το αμερικανικό Κογκρέσο είχε εγκρίνει 36 δισ. δολάρια για τη στήριξη του Κιέβου, ενώ το προηγούμενο διάστημα έγινε γνωστό ότι προέκυψε ένα «περίσσευμα» 6,2 δισ. δολαρίων, εξαιτίας λανθασμένης υπερτιμολόγησης από το Πεντάγωνο ορισμένων πακέτων όπλων που στάλθηκαν στην Ουκρανία.

Μέχρι τώρα, τα πακέτα αυτά εγκρίνονται στο Κογκρέσο με μεγάλη διακομματική στήριξη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, ωστόσο στο πλαίσιο των εντεινόμενων ενδοαστικών αντιπαραθέσεων εντός των ΗΠΑ - με τη Βουλή των Αντιπροσώπων να ελέγχεται πλέον από τους Ρεπουμπλικάνους - τίθενται και αυτά στο τραπέζι σύνθετων παζαριών και αντιθέσεων.

Σε ένα τέτοιο φόντο προστίθεται και μια εντεινόμενη λαϊκή αποδοκιμασία για την παραπέρα χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία: Την περασμένη βδομάδα, σε δημοσκόπηση του CNN το 55% απάντησε ότι το Κογκρέσο δεν πρέπει να εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση για τη στήριξη της Ουκρανίας, έναντι του 45% που είπε ότι το Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει τέτοια χρηματοδότηση.

Αντίστοιχα, το 51% λέει ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη κάνει αρκετά για να βοηθήσουν την Ουκρανία, ενώ το 48% λέει ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα. Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση τις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής (Φλεβάρης 2022), το 62% απαντούσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν περισσότερα.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη δημοσκόπηση, ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, έκανε λόγο για «σταθερή υποστήριξη από τον αμερικανικό λαό», ενώ ισχυρίστηκε ότι πέρα από την Ουκρανία η παραπέρα στρατιωτική στήριξη του Κιέβου είναι σημαντική «για τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας» στο ΝΑΤΟ και για την «εθνική ασφάλεια του αμερικανικού λαού».

Κι ενώ στελέχη των Ρεπουμπλικάνων εμφανίζονται πιο «επιφυλακτικά» για τους όρους παραπέρα στήριξης του Κιέβου, χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ: «Τα περισσότερα από τα χρήματα που ξοδεύουμε σχετικά με την Ουκρανία ξοδεύονται στην πραγματικότητα στις ΗΠΑ για την αναπλήρωση όπλων, για πιο σύγχρονα όπλα», ανέφερε, «οπότε στην πραγματικότητα απασχολούνται άνθρωποι εδώ και βελτιώνεται ο δικός μας στρατός για ό,τι μπορεί να περιμένει».

Απαντώντας εξάλλου σε τοποθετήσεις ότι οι ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν εστιασμένες στην αντιμετώπιση του κυριότερου αντιπάλου τους, της Κίνας, ο ΜακΚόνελ επισήμανε ότι «όλα είναι αλληλένδετα» και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, νομίζω, το είπε καλύτερα όταν είπε, "αν θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα στον Πρόεδρο Σι, νικήστε τους Ρώσους στην Ουκρανία"».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «γενικά πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση» σε ό,τι αφορά τη στήριξη της Ουκρανίας, «αλλά είναι όχι αρκετά γρήγορη ή αρκετά αποτελεσματική».

Χτες στο μεταξύ πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη αξιωματούχων ΗΠΑ και Ουκρανίας, με τη συμμετοχή των υπουργών Αμυνας, των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων κυβερνητικών και στρατιωτικών στελεχών, με αντικείμενο την κατάσταση στο μέτωπο και τις ανάγκες παραπέρα στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου.

Η κυβέρνηση Ζελένσκι εστιάζει τα αιτήματά της προς την Ουάσιγκτον μεταξύ άλλων στην παροχή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, περισσότερων συστημάτων αεράμυνας και στην αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Γερμανία: Νέες αποστολές Patriot - Στο τραπέζι οι πύραυλοι Taurus

Νέα μεγάλα πακέτα στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου δρομολογεί και η Γερμανία.

Χτες ανακοινώθηκε ότι το Βερολίνο θα προσφέρει στο Κίεβο άλλες δύο συστοιχίες του αμερικανικής κατασκευής πυραυλικού συστήματος αεράμυνας Patriot.

Παράλληλα, η Γερμανία θα στείλει επίσης 10 ερπυστριοφόρα οχήματα πολλαπλών ρόλων Bandvagn 206, έξι φορτηγά, περίπου 6.000 οβίδες για πυροβόλα 155 χιλιοστών, πολυβόλα, εξοπλισμό άρσης ναρκοπεδίων, διόπτρες νυχτερινής κατόπτευσης κ.ά.

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι διεργασίες για την αποστολή στην Ουκρανία γερμανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus.

Γερμανικά ΜΜΕ, όπως το Τ-online, επικαλούμενα κύκλους του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ανέφεραν ότι η γερμανική Πολεμική Αεροπορία άναψε το «πράσινο φως» για παράδοση πυραύλων Taurus και η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να ανακοινώσει την παράδοσή τους «σύντομα», ωστόσο προσπαθεί να πετύχει μια συντονισμένη κίνηση με τις ΗΠΑ, με την ανακοίνωση αποστολής πυραύλων ATACMS από την Ουάσιγκτον.

Κάτι τέτοιο είχε γίνει και σε προηγούμενες φάσεις, όπως π.χ. με τις ανακοινώσεις των δύο χωρών για την αποστολή των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard και των αμερικανικών Abrams.

Υπενθυμίζεται ότι Γαλλία και Βρετανία έχουν ήδη παραδώσει στο Κίεβο γαλλο-βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow (SCALP-EG η γαλλική ονομασία).

Στο μεταξύ, η Εσθονία ανακοίνωσε τη μεταφορά 150 μονάδων φορητών όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία. Η Εσθονία έχει ήδη παράσχει στο Κίεβο στρατιωτική βοήθεια άνω των 400 εκατ. ευρώ, η οποία ανέρχεται σε περισσότερο από το 1% του ΑΕΠ της.

Εκκένωση δεκάδων οικισμών στο Κουπιάνσκ

Την ίδια ώρα εντείνονται οι αιματηρές συγκρούσεις στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία.

Οι κάτοικοι 37 ουκρανικών κοινοτήτων στην περιοχή του Κουπιάνσκ, στην περιφέρεια του Χαρκόβου, διατάχθηκαν χτες να τις εκκενώσουν, λόγω της προέλασης του ρωσικού στρατού, ο οποίος νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι «βελτιώνει τις θέσεις του» με επιθετικές ενέργειες στην περιοχή.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να ανακαταλάβουν την περιοχή από την οποία εκδιώχθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο της τότε επίθεσης του ουκρανικού στρατού. Σύμφωνα με χάρτες που παρουσίασε το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας, οι ρωσικές δυνάμεις απέχουν μερικά χιλιόμετρα από την πόλη του Κουπιάνσκ.

Εκπρόσωπος της ουκρανικής Εθνοφρουράς δήλωσε ότι η περιοχή του Κουπιάνσκ έχει καταστεί το «επίκεντρο των συγκρούσεων, όπου ο εχθρός συγκεντρώνει τις κύριες προσπάθειές του» και φέρνει ενισχύσεις σε μέσα και στρατεύματα.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά εδάφη. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της ρωσικής συνοριακής περιφέρειας Μπριάνσκ, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ουκρανικό βομβαρδισμό του χωριού Chausy.

Το δε ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χτες τις πρώτες πρωινές ώρες ότι κατέστρεψε 13 drones, τα 11 κοντά στην Κριμαία και σε περιοχές της Μαύρης Θάλασσας και άλλα δύο καθώς κατευθύνονταν προς τη Μόσχα - το ένα στην περιφέρεια Καλούγκα και το άλλο στην περιοχή Οντιντσόφσκι - έπειτα από σειρά παρόμοιων επιθέσεων τις τελευταίες μέρες, αποδιδόμενη στην Ουκρανία.

Εξαιτίας των επιθέσεων έκλεισαν προσωρινά τα αεροδρόμια Vnukovo και Domodedovo της Μόσχας και 10 πτήσεις εκτράπηκαν σε εναλλακτικά αεροδρόμια.

Ανεβαίνει διαρκώς η ένταση γύρω από τη Λευκορωσία

Στο μεταξύ, σταθερά ανεβαίνει η ένταση ανάμεσα στη Λευκορωσία από τη μία και την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής από την άλλη.

Η Πολωνία σχεδιάζει να μετακινήσει έως και 10.000 επιπλέον στρατιώτες στα σύνορα με τη Λευκορωσία για να ενισχύσει τη Συνοριακή Φρουρά, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Αμυνας Μ. Μπλάστσακ, με τις πολωνικές κυβερνητικές δηλώσεις να ανεβάζουν τον σχετικό αριθμό καθημερινά...

«Περίπου 10.000 στρατιώτες θα πάνε στα σύνορα, από τους οποίους 4.000 θα ενισχύσουν άμεσα τη Συνοριακή Φρουρά και 6.000 θα είναι στην εφεδρεία», δήλωσε ο Μπλάστσακ, προσθέτοντας ότι «μετακινούμε τον στρατό πιο κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία για να φοβίσουμε τον επιτιθέμενο, ώστε να μην τολμήσει να μας επιτεθεί».

Στο πλαίσιο δε της συνεχούς ενίσχυσης των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων, ο Μπλάστσακ δήλωσε ότι η Πολωνία θέλει να αγοράσει 22 ελικόπτερα πολλαπλών χρήσεων AW101 για να αντικαταστήσει τον «μετασοβιετικό» εξοπλισμό. Νωρίτερα αναφέρθηκε στην έναρξη παραδόσεων στην Πολωνία ελικοπτέρων AW101 για ανθυποβρυχιακή δράση.

Από τη μεριά της Λευκορωσίας, ο υπουργός Συμβουλίου Ασφαλείας, Αλ. Βόλφοβιτς, δήλωσε ότι το Μινσκ λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα αντίδρασης στις κινήσεις του ΝΑΤΟ και των μελών του στην περιοχή.

«Η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής κάνουν βήματα προς τη στρατιωτικοποίηση» της κατάστασης στα σύνορά τους με τη Λευκορωσία υπό την κάλυψη πλασματικών προσχημάτων, ανέφερε, ενώ ως προς την αντίδραση του Μινσκ επισήμανε: «Μελετούμε λεπτομερώς την εμπειρία (της Ρωσίας) από τη διεξαγωγή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Ασκούμε σύγχρονες τακτικές μάχης μαζί με εκπαιδευτές από τη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner».

Στις αρχές της βδομάδας, Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι υπό κατασκευή βρίσκεται και νέο στρατόπεδο της «Wagner» στη Λευκορωσία, στην περιοχή του Γκόμελ, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Στο μεταξύ, σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ουκρανία ανακοίνωσε χτες «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» στη Μαύρη Θάλασσα, σε πρώτη φάση για να επιτραπεί σε εμπορικά πλοία που έχουν εγκλωβιστεί σε ουκρανικά λιμάνια από την αρχή του πολέμου τον Φλεβάρη του 2022, να αποπλεύσουν.

Το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό ανέφερε ότι οι διαδρομές έχουν προταθεί από την Ουκρανία απευθείας στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ).

Μέχρι χτες αργά δεν υπήρχε επίσημη απάντηση σε αυτές τις μονομερείς ανακοινώσεις του Κιέβου από τη Ρωσία, η οποία έχει αποχωρήσει από τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν ανακοινώσει ότι πλοία που κατευθύνονται προς ουκρανικά και ρωσικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας είναι δυνάμει «νόμιμοι» στόχοι, για την ενδεχόμενη μεταφορά στρατιωτικού υλικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου