Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Η Μόσχα έχει επιχειρησιακά σχέδια για συνέχιση του πολέμου και το 2025

Γιγαντοαφίσες στην Αγ. Πετρούπολη για την υπογραφή συμβάσεων στον ρωσικό στρατό

 Ενώ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αναζητούν τρόπους να ενισχυθεί η στρατιωτική στήριξη του Κιέβου

 Για μακρόχρονη σύγκρουση με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ουκρανία προετοιμάζεται και η Ρωσία.

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, δίνοντας τη δική του εκδοχή τού «για όσο χρειαστεί» (που επαναλαμβάνουν συνεχώς οι «σύμμαχοι» του Κιέβου), ανέφερε ότι υφίστανται επιχειρησιακά σχέδια της Μόσχας για συνέχιση της διεξαγωγής της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» και το 2025.

Η Ρωσία ενισχύει τις Ενοπλες Δυνάμεις της και αυξάνει την παραγωγή όπλων, με την προοπτική ενός μακρόχρονου πολέμου στην Ουκρανία, όπου εδώ και έναν χρόνο οι γραμμές του μετώπου έχουν μετακινηθεί ελάχιστα.

Ο Σόιγκου δήλωσε ωστόσο ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν τον απαιτούμενο αριθμό στρατιωτικού προσωπικού» και δεν σχεδιάζεται νέα επιστράτευση, καθώς «από την αρχή του έτους, πάνω από 335.000 άνθρωποι κατατάχθηκαν σε στρατιωτική υπηρεσία με σύμβαση και σε μονάδες εθελοντών. Μόνο τον Σεπτέμβρη, πάνω από 50.000 πολίτες υπέγραψαν συμβάσεις».

Οι αριθμοί αυτοί υποδηλώνουν ότι η Ρωσία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην υπογραφή συμβάσεων με στρατεύσιμους και στην απορρόφηση πολλών μαχητών από την εταιρεία μισθοφόρων «Wagner» σε «σχηματισμούς εθελοντών».

Ο Πούτιν έδωσε εντολή για «μερική επιστράτευση» 300.000 εφέδρων πέρσι τον Σεπτέμβρη και έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει ανάγκη να επαναληφθεί.

Ο Σόιγκου δήλωσε επίσης ότι οι ουκρανικές προσπάθειες διάσπασης της ρωσικής άμυνας στο ανατολικό και το νότιο μέτωπο «απέτυχαν», μετά την αντεπίθεση των δυνάμεων του Κιέβου που ξεκίνησε πριν από σχεδόν τέσσερις μήνες.

«Οι προσπάθειες του εχθρού να διασπάσει τις άμυνές μας στις περιοχές Βερμπόβε και Ρομποτίνε στην κατεύθυνση της Ζαπορίζια απέτυχαν», δήλωσε ο Σόιγκου στο Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων. Το Βερμπόβε και το Ρομποτίνε είναι χωριά στη νότια Ουκρανία, όπου εδώ και μήνες διεξάγονται σφοδρές μάχες και όπου το Κίεβο κάνει λόγο για προέλαση των στρατευμάτων του στην περιοχή που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ρωσικής άμυνας.

Σύμφωνα με τον Σόιγκου, ο ρωσικός στρατός έχει επίσης «απωθήσει όλες τις επιθέσεις στην κατεύθυνση Σολεντάρ - Μπαχμούτ», στο ανατολικό μέτωπο, έναν τομέα στον νότο του οποίου το Κίεβο υποστηρίζει ότι έχει καταλάβει δύο χωριά.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να «αποδυναμώσουν σημαντικά τις δυνατότητες μάχης του εχθρού και να του προκαλέσουν σοβαρές ζημιές».

Το «δυτικό» στρατόπεδο «ξεμένει» από όπλα

Οι αναφορές του Ρώσου υπουργού Αμυνας για μακροχρόνιο πόλεμο και συγκεκριμένα το 2025, γίνονται σε μια περίοδο που εντείνεται ο προβληματισμός σε ΕΕ και ΗΠΑ για τον τρόπο που θα ενισχύεται στο μέλλον στρατιωτικά η Ουκρανία.

Οι χώρες της ΕΕ δεν μπορούν πλέον να δίνουν όπλα στην Ουκρανία από τα αποθέματά τους χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τη δική τους ασφάλεια, αναφέρει το «Politico», επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, «εξακολουθεί να υπάρχει ισχυρή δημόσια και πολιτική υποστήριξη για τον αγώνα της Ουκρανίας, αλλά δώσαμε ό,τι δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη δική μας ασφάλεια».

Αλλά και αξιωματούχος Αμυνας της Βρετανίας δήλωσε ότι η χώρα του έχει ξεμείνει από εξοπλισμό που θα μπορούσε να στείλει στο Κίεβο.

Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, με τη σειρά του, είπε στο «Politico» ότι μετά από 18 μήνες έντονων μαχών, τα ευρωπαϊκά αποθέματα τελείωσαν. Πρόσθεσε ότι το Πεντάγωνο έχει ακόμη όπλα να στείλει στην Ουκρανία, αλλά «έχει ξεμείνει από χρήματα για να αναπληρώσει τα δικά του αποθέματα».

Η «Wall Street Journal» μετέδωσε χτες, Δευτέρα, επικαλούμενη αξιωματούχους του Πενταγώνου, ότι το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ είχε 5,2 δισ. δολάρια για να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο, που «ισοδυναμεί περίπου με την αξία των όπλων που η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει στείλει στην Ουκρανία τους τελευταίους έξι μήνες».

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ προτρέπουν όλο και περισσότερο την Ουκρανία να κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, εκδίδοντας αρκετές ανακοινώσεις προς το Κίεβο τις τελευταίες βδομάδες ώστε η οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ να συνδέεται με την πρόοδο της Ουκρανίας «στη μεταρρύθμιση των θεσμών της» με βάση τα ΝΑΤΟικά και «δυτικά» πρότυπα.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δηλώνουν στο CNN ότι η δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν να υποστηρίξει τον στρατό της Ουκρανίας παραμένει αμείωτη. Ωστόσο, καθιστούν σαφές ότι άλλες μορφές αμερικανικής βοήθειας είναι δυνητικά σε κίνδυνο εάν η Ουκρανία δεν κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε χτες ότι αναμένει απολύτως από τον πρόεδρο του Κογκρέσου, Κ. Μακάρθι, και την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών να εγκρίνουν νέα χρηματοδότηση για την Ουκρανία, αλλά αρνήθηκε να πει εάν έχει λάβει συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις.

Το Κογκρέσο ενέκρινε το Σάββατο νόμο που παρατείνει προσωρινά τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, όμως δεν περιλαμβάνει καμιά νέα βοήθεια για το Κίεβο.

Σε ένα τέτοιο φόντο διεξάγονται διαπραγματεύσεις ώστε η πολεμική βιομηχανία «δυτικών» κρατών του ΝΑΤΟ να μεταφέρει την παραγωγή όπλων σε ουκρανικό έδαφος και ήδη όμιλοι έχουν ανακοινώσει τέτοια σχέδια.

Ο Ρώσος Πρόεδρος «σφάλλει αν νομίζει ότι θα αντέξει περισσότερο από εμάς», δήλωσε χτες εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, όταν ρωτήθηκε για τη στήριξη της «Δύσης» προς την Ουκρανία, απαντώντας σε σχόλιο του Κρεμλίνου ότι η «κόπωση» της υποστήριξης στην Ουκρανία θα μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου στους «Δυτικούς».

Χτες, ο Μπάιντεν μίλησε τηλεφωνικά με «κορυφαίους συμμάχους» των ΗΠΑ «καθώς το μέλλον της αμερικανικής χρηματοδότησης για την Ουκρανία παραμένει αβέβαιο», μετέδωσε το CNN. Συγκεκριμένα, συνομίλησε με τους ηγέτες του Καναδά, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, την ΥΠΕΞ της Γαλλίας, τους επικεφαλής της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον γγ του ΝΑΤΟ.

Νέα στρατιωτικά πακέτα για το Κίεβο

Παράλληλα συνεχίζεται η τρέχουσα στρατιωτική ενίσχυση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από τη «Δύση».

Η Ουκρανία παρέλαβε την πρώτη παρτίδα ανακαινισμένων αρμάτων μάχης «Leopard» από την Πολωνία, ανακοίνωσε Πολωνός εκπρόσωπος της αμυντικής βιομηχανίας.

Τον Απρίλη του 2023, Γερμανία, Πολωνία και Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία κόμβου στην Πολωνία για την επισκευή αρμάτων μάχης «Leopard» που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία.

Η κρατική «αμυντική» εταιρεία της Πολωνίας PGZ παρέδωσε 4 άρματα μάχης «Leopard 2A4», ενώ άλλα «3 άρματα μάχης "Leopard 2A4" δεν ήταν επισκευάσιμα, καθώς είχαν καεί από νάρκες ξηράς ή χτυπήματα από βλήματα πυροβολικού, αντιαρματικούς πυραύλους και drones».

Η Φινλανδία σχεδιάζει να παράσχει άλλο ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, δήλωσε η ΥΠΕΞ της χώρας, Ελίνα Βαλτόνεν. «Η Φινλανδία έχει συνεισφέρει σχεδόν 2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία. Το επόμενο πακέτο αμυντικού υλικού μας προετοιμάζεται», είπε.

Η Ουκρανία εκτόξευσε πυρομαχικά διασποράς σε ρωσικό χωριό

Συνεχίζονται οι καθημερινές πλέον ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος. Χτες η Ουκρανία εκτόξευσε πυρομαχικά διασποράς εναντίον ρωσικού χωριού, κοντά στα σύνορα, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Μπριάνσκ.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, δεν υπήρξαν θύματα κατά τον βομβαρδισμό του χωριού Κλίμοβο, ανέφερε.

Ανεξάρτητα αν αληθεύει ή όχι ο ισχυρισμός του Ρώσου αξιωματούχου, τέτοια περιστατικά κλιμακώνουν την ιμπεριαλιστική σύγκρουση και ενδέχεται να αξιοποιηθούν για περαιτέρω επέκταση του πολέμου ανάλογα με τους σχεδιασμούς.

Η Ουκρανία έχει λάβει πυρομαχικά διασποράς από τις ΗΠΑ και έχει «δεσμευτεί» να τα χρησιμοποιεί μόνο για να απωθεί συγκεντρώσεις εχθρικών δυνάμεων.

Ρώσοι αξιωματούχοι στο Μπριάνσκ και άλλες περιφέρειες, που συνορεύουν με την Ουκρανία, έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα το Κίεβο για βομβαρδισμούς στα τυφλά.

Τα πυρομαχικά διασποράς έχουν απαγορευθεί από περισσότερες από 100 χώρες. Συνήθως απελευθερώνουν μικρές βόμβες που σκοτώνουν αδιακρίτως σε μια εκτεταμένη περιοχή. Οσες δεν εκραγούν, αποτελούν κίνδυνο για δεκαετίες.

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, ισχυρίστηκε ότι κατέστρεψε 29 από τα 31 drones και έναν πύραυλο Κρουζ που εξαπολύθηκαν από τη Ρωσία τη νύχτα της Δευτέρας, με στόχο κυρίως τις περιφέρειες Μικολάιφ και Ντνιπροπετρόφσκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου