Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

Απεγκλωβίζονται οι πρώτοι από τους 33 παγιδευμένους εργαζόμενους σε ορυχείο στην έρημο Ατακάμα (Χιλή)

Απεγκλωβίζονται οι πρώτοι από τους 33 παγιδευμένους εργαζόμενους σε ορυχείο στην έρημο Ατακάμα (Χιλή). Η επιχείρηση διάσωσης των εργατών που για 69 ημέρες βρίσκονται στα έγκατα της γης, σε βάθος 622 μέτρων θα διαρκέσει περίπου 48 ώρες.


Όλα ξεκίνησαν όταν στις 5‑Αυγ-2010, σημειώθηκε μια κατάρρευση σε βάθος 400 μέτρων στο ορυχείο του Σαν Χοσέ με αποτέλεσμα οι 33 να εγκλωβιστούν 200 μέτρα χαμηλότερα, μέσα σε μια στοά.
Τις πρώτες 17 μέρες δεν είχαν καμία επαφή με τον έξω κόσμο, ζούσαν στο μισοσκόταδο τρώγοντας μικρές μερίδες από τα τρόφιμα που είχαν μαζί τους πιστεύοντας πως έφτασε το τέλος. 

Στις 22-Αυγ τα σωστικά συνεργεία τους εντόπισαν και ξεκινάει η τιτάνια προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό τους, που όταν ολοκληρώθηκε έγινε κυριολεκτικά showbiz, με τον πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα να τους αγκαλιάζει σε στημένη τελετή.

Πάντως παρά την τεράστια προβολή της πρωτοφανούς επιχείρησης διάσωσης των εργατών (και για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της) που ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο, παρά την τεράστια χαρά και ανακούφιση που έφερε σε όλο τον χιλιάνικο λαό και σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, δεν θα πρέπει ξεχαστούν οι άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες δίνουν την μάχη του μεροκάματου οι μεταλλωρύχοι σε μια χώρα που η πλουτοκρατία κερδίζει αμύθητα ποσά απο την εξόρυξη του φυσικού πλούτου.
Σταχυολογούμε αυτή την βαρβαρότητα, αποτέλεσμα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της έλλειψης στοιχειωδών μέτρων για την ασφάλεια της ζωής των εργατών:
• Στο πρώτο εξάμηνο του 2010, 31 μεταλλωρύχοι σκοτώθηκαν σε όλα τα ορυχεία της χώρας,
• από 1990 — 2005 στα κάτεργα-ορυχεία της Χιλής έχουν δολοφονηθεί 742 εργάτες,
• το 2008 στο ορυχείο Σαν Χοσέ, αυτό όπου εγκλωβίστηκαν τον Αύγουστο οι 33 εργάτες, είχαν σκοτωθεί δυο μετά από κατάρρευση στοών,
• οι εταιρείες προτιμούν να πληρώνουν γελοία πρόστιμα της τάξης των 2500 δολαρίων για ελλείψεις παρά να πάρουν ουσιαστικά μέτρα, ακόμα και στοιχειώδη όπως αγωγούς εξαερισμού με σκάλες,
• το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για τους μεταλλωρύχους είναι τα 65 όταν τα συνδικάτα διεκδικούν τα 55 χρόνια.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου