Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

Βαθιά χωμένη η κυβέρνηση και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στη Μ. Ανατολή

Τα επόμενα βήματα εμπλοκής της χώρας στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στο Παλαιστινιακό, και γενικότερα στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στη Μέση Ανατολή, επιβεβαίωσε χθες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.

Επισήμως αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν «οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και οι επιπτώσεις τους στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή». Επίσης, «έγινε συνολική επισκόπηση της κατάστασης στην περιοχή, καθώς και ενημέρωση για τον επαναπατρισμό Ελλήνων πολιτών από το Ισραήλ». Λίγο αργότερα ο πρέσβης του Ισραήλ Νόαμ Κατς μετέβη στο υπουργείο Αμυνας, όπου ο Ν. Δένδιας τού εξέφρασε την «αμέριστη συμπαράσταση» της κυβέρνησης.

Από το ΚΥΣΕΑ δίνουν εξάλλου το στοιχείο ότι το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» είναι ένα από τα τέσσερα σημεία στην Ευρώπη που εξυπηρετούν πτήσεις επαναπατρισμού από το Ισραήλ, «τις οποίες και θα συνεχίσει να εξυπηρετεί και για ξένους υπηκόους» όπως διαβεβαιώνουν. Σε αυτό το πλαίσιο, μεταγωγικά άλλων χωρών (π.χ. C-130 από την Πολωνία ή CC-150 από τον Καναδά) προσγειώνονται αυτές τις μέρες στην Αθήνα, που έχει αναδειχθεί σε κόμβο της όλης επιχείρησης, για να παραλάβουν υπηκόους τους που έρχονται με πτήσεις της EL AL από το Ισραήλ.

Αυτό που δεν λένε είναι ότι ακριβώς στο πλαίσιο της εμπλοκής, στο «Ελ. Βενιζέλος» προσγειώνονται και μεταγωγικά αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας με αποστολή να παραλάβουν και να μεταφέρουν πίσω στο Τελ Αβίβ Ισραηλινούς επίστρατους. Επιβιβάζονται δηλαδή και διεκπεραιώνονται μαζικά από την Αθήνα έφεδροι, άνδρες και γυναίκες, που έχουν κληθεί να καταταγούν στις ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις. Μάλιστα, λέγεται ότι ήδη πάνω από 3.000 Ισραηλινοί υπήκοοι έχουν ταξιδέψει μέσω Ελλάδας πίσω στο Ισραήλ. Ορισμένοι απ' αυτούς παραθέριζαν στη χώρα ή βρίσκονταν εδώ για άλλους λόγους, ενώ άλλοι χρησιμοποίησαν την Ελλάδα ως χώρα «transit», ερχόμενοι από άλλα κράτη της ΕΕ.

Με όλα τα μέσα στο πλευρό του κράτους - δολοφόνου

Από την κυβέρνηση λένε ότι στο ΚΥΣΕΑ συζητήθηκαν επίσης «όλες οι πτυχές της κρίσης στην περιοχή, με έμφαση στη διάσταση της ασφάλειας, εσωτερικής και εξωτερικής».

Θυμίζουμε πως σε ό,τι αφορά την λεγόμενη «εξωτερική ασφάλεια», ήδη από τις 10/10 και για «αρχικό διάστημα περίπου 30 ημερών» η φρεγάτα «Ψαρά» του Πολεμικού Ναυτικού εντάχθηκε στη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ SNMG2 προκειμένου να πάρει μέρος σε «προγραμματισμένες ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», όπως ισχυρίζονται.

Βέβαια ο «υφιστάμενος προγραμματισμός», που επικαλείται η κυβέρνηση ως προκάλυμμα για την αποστολή της φρεγάτας, είναι λόγια του αέρα. Κανένας «προγραμματισμός» δεν είναι ίδιος μετά τις 7/10 που κλιμακώθηκε ο πόλεμος στο Ισραήλ.

Εξάλλου, η φρεγάτα (με πλήρωμα και ομάδα ασφαλείας συνολικά πάνω από 200 άτομα) είχε αναπτυχθεί ήδη στην περιοχή, ενταγμένη στην επιχείρηση UNIFIL, η οποία επισήμως από το 2006 «επιβλέπει» την τήρηση της λεγόμενης Συμφωνίας του Λιβάνου. Στην ουσία επιτηρεί τον αποκλεισμό του Λιβάνου με πρόσχημα να μην περάσουν όπλα στην οργάνωση «Χεζμπολάχ», άρα έτσι κι αλλιώς βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων που κλιμακώνονται.

Αλλωστε, όλες οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στην περιοχή είναι σε ύψιστη επιφυλακή και ο σχεδιασμός τους προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα του πολέμου, κάτι που ισχύει και για την ελληνική φρεγάτα. Αυτό φαίνεται και από την ίδια τη σύνθεση της SNMG2, που έχει ενισχυθεί σε πλοία και προσωπικό, και έτσι από 4-5 πλοία που αριθμούσε η σύνθεσή της μέχρι πρότινος τώρα εκτοξεύτηκε στα 1.500 άτομα προσωπικό και 7 πλοία, συν τα «Ψαρά», συν όποια άλλα πλοία σπεύσουν - με πρόσχημα «προγραμματισμένες ασκήσεις» - να ενταχθούν στη σύνθεσή της.

Ταυτόχρονα, η ίδια η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, εφόσον «υποβληθεί αίτημα», η SNMG2, άρα και η ελληνική φρεγάτα, να ενταχθούν στην αρμάδα συνοδείας του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «USS Gerald R. Ford», που πλέει ανοιχτά της Παλαιστίνης. Αυτό γίνεται άλλωστε κάθε φορά που ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο διέρχεται από την περιοχή, με το ελληνικό ΠΝ, κατ' εντολή των κυβερνήσεων, να παρέχει φρεγάτα ή/και υποβρύχιο.

Σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη εσωτερική ασφάλεια, μετά το χθεσινό ΚΥΣΕΑ η κυβέρνηση διαμήνυε ότι «οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση. Η πολιτική φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση». Πέραν της έντασης του ανθρωποκυνηγητού στα σύνορα, θυμίζουμε ότι στην πιο πρόσφατη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, στις 4 Σεπτέμβρη, και στην Κοινή Δήλωση που εκδόθηκε κατόπιν, καλούσαν «τους περιφερειακούς εταίρους μας και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα να εντείνουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της τρομοκρατίας, και να καταστήσουν υπόλογους όλους τους φορείς που την προωθούν και την υποστηρίζουν».

Στο φόντο μάλιστα τέτοιων επεισοδίων, τότε, ανέφεραν ότι «οι πρόσφατες τρομοκρατικές συνωμοσίες κατά ισραηλινών και εβραϊκών στόχων ενθαρρύνθηκαν από ξένους παράγοντες που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της περιοχής. Αυτές οι κακόβουλες απόπειρες αποτράπηκαν χάρη στις ελληνικές και κυπριακές αρχές, και κατέδειξαν την κοινή απειλή της τρομοκρατίας και τη σημασία της στενής μας συνεργασίας στον αγώνα εναντίον της».

Παρέπεμπαν δηλαδή ευθέως σε παρακολουθήσεις και ανταλλαγή πληροφοριών από τις αρμόδιες υπηρεσίες των τριών χωρών, γεγονός που εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε τις προάλλες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τέλος, η κυβέρνηση συνεχίζει τη «σιγή ασυρμάτου» για τον ρόλο της Σούδας στην υποστήριξη της όλης ανάπτυξης, ενώ πυκνώνουν πληροφορίες για κινητικότητα στη βάση, που μετά βεβαιότητος θα κληθεί να υποστηρίξει τις δύο αρμάδες (τόσο του αεροπλανοφόρου όσο και της SNMG2) με πυρομαχικά και άλλα εφόδια. Διόλου τυχαία, στη Σούδα κατέπλευσε προχτές δεξαμενόπλοιο για να φουλάρει τις εκεί αποθήκες καυσίμων. Εξάλλου, από το αεροπορικό σκέλος της βάσης απογειώνονται κατασκοπευτικά των Αμερικανών, συλλέγοντας εικόνα για την κατάσταση και τις κινήσεις στην περιοχή και μοιράζοντάς την κατόπιν στις ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου